Hoe kan ik mijn EPC verbeteren?

Veel woningen in Vlaanderen hebben een slechte EPC-score, wat resulteert in hogere energiekosten en lagere woningwaarde; dit artikel bespreekt efficiënte manieren om de EPC-score te verbeteren en hoe BouwMeesters hierbij kan helpen.

Een situatie die we vaak tegenkomen: je hebt net een huis gekocht en de EPC-score valt tegen. Veel woningen in Vlaanderen hebben een slechte EPC-score, wat resulteert in hogere energiekosten en een lagere woningwaarde. Maar hoe kan je de EPC verbeteren? In dit artikel bekijken we de meest efficiënte manieren om je EPC-score te verhogen en hoe BouwMeesters je hierbij kan helpen.

Wat is het EPC-label en waarom is het belangrijk?

Het Energieprestatiecertificaat (EPC) geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De score varieert van A+ (zeer goed) tot F (zeer slecht). Een slechte EPC-score betekent dat je woning veel energie verbruikt, wat resulteert in hoge energiekosten en een negatieve impact op het milieu. Een goede EPC-score verhoogt de waarde van je woning en maakt het aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders. Het verbeteren van je EPC-score is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je comfort en de planeet.

Hoe kan ik mijn EPC-waarde verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om je EPC-score te verbeteren. Hieronder bespreken we de meest efficiënte maatregelen.

Isoleren van je woning

Isolatie is een van de meest effectieve manieren om je EPC te verbeteren. Goed geïsoleerde woningen verliezen minder warmte, wat resulteert in lagere energiekosten en een hogere EPC-score.

  • Dakisolatie: Warmte stijgt en kan gemakkelijk verloren gaan via een slecht geïsoleerd dak. Door je dak goed te isoleren, kan je tot 30% besparen op je energiekosten.
  • Spouwmuurisolatie: Veel oudere woningen hebben geen of slechte spouwmuurisolatie. Het na-isoleren van je spouwmuren kan je EPC-score aanzienlijk verbeteren.
  • Vloerisolatie: Ook langs de vloer kan veel warmte verloren gaan. Het isoleren van je vloer zorgt voor een warmer huis en een betere EPC-score.
  • Ramen en deuren: Enkel glas laat veel warmte ontsnappen. Door je ramen en deuren te vervangen door hoogrendementsglas, verbeter je de isolatiewaarde van je woning.

Vervangen van oude verwarmingsketels

Verwarmingsketels ouder dan 15 jaar zijn vaak niet energiezuinig. Door je oude ketel te vervangen door een moderne gascondensatieketel of een warmtepomp, kan je je EPC-score verbeteren en je energiekosten verlagen.

Plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om je EPC-score te verbeteren. Ze wekken groene stroom op, wat je energiekosten verlaagt en je woning energiezuiniger maakt. De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je dak en je energieverbruik.

Wat zijn de voordelen van een betere EPC-score?

Een betere EPC-score biedt verschillende voordelen:

  • Lagere energiekosten: Een energiezuinige woning verbruikt minder energie, wat resulteert in lagere energiefacturen.
  • Hoger wooncomfort: Goed geïsoleerde woningen behouden een constante binnentemperatuur en hebben minder last van tocht en vochtproblemen.
  • Verhoogde woningwaarde: Een goede EPC-score maakt je woning aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders en kan de verkoopwaarde verhogen.
  • Minder milieubelasting: Door je energieverbruik te verminderen, draag je bij aan een beter milieu en verminder je je CO2-uitstoot.

Hoe kan BouwMeesters helpen?

Bij BouwMeesters begrijpen we dat elke woning uniek is en daarom bieden wij maatwerk aan. Onze experts komen langs voor een grondige controle en geven je persoonlijk advies over de beste maatregelen om je EPC te verbeteren. We berekenen de mogelijke besparing en helpen je bij het uitvoeren van de nodige renovaties. Neem contact op met ons via telefoonnummer 0471 76 18 40 of stuur een e-mail naar info@bouw-meesters.be voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.

Veelgestelde vragen – EPC verbeteren

Hoeveel kost het om mijn EPC te verbeteren?

De kosten voor het verbeteren van je EPC variëren afhankelijk van de maatregelen die je neemt. Isolatie, het vervangen van je verwarmingsketel en het plaatsen van zonnepanelen hebben elk hun eigen kosten. Neem contact op met BouwMeesters voor een offerte op maat.

Hoe lang duurt het om mijn EPC-score te verbeteren? Drag

De tijd die nodig is om je EPC-score te verbeteren hangt af van de omvang van de renovaties. Isolatie kan meestal binnen enkele dagen worden uitgevoerd, terwijl het vervangen van een verwarmingsketel of het plaatsen van zonnepanelen iets langer kan duren.

Kan ik zelf mijn EPC verbeteren?

Hoewel je sommige maatregelen zelf kunt uitvoeren, raden we aan om dit door vakmensen te laten doen. Zo weet je zeker dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd en je optimaal profiteert van de verbeteringen.

Hoe vaak moet ik mijn EPC laten vernieuwen?

Een EPC-certificaat is 10 jaar geldig. Na ingrijpende renovaties is het aan te raden om een nieuw EPC-certificaat te laten opstellen om de verbeterde energieprestatie van je woning te laten zien.

Kan BouwMeesters mij helpen?

Neem vandaag nog contact op met BouwMeesters voor een afspraak en ontdek hoe je je EPC-score kunt verbeteren. Bel 0471 76 18 40 of mail naar info@bouw-meesters.be.

Contacteer ons

Vragen over "Hoe kan ik mijn EPC verbeteren?"? Stuur ons een berichtje en we laten zo snel mogelijk iets weten
info@bouw-meesters.be+32 471 76 18 40