Hoeveel bespaar je met isolatie

Hoge energiekosten door slechte isolatie zijn een veelvoorkomend probleem in Vlaanderen; dit artikel onderzoekt besparingen met isolatiemaatregelen en hoe BouwMeesters kan helpen.

Een situatie die we vaak tegenkomen: hoge energiekosten en een tochtige woning. Veel huizen in Vlaanderen zijn onvoldoende geïsoleerd, waardoor warmte snel verloren gaat en de energierekening onnodig hoog is. Maar hoeveel kan je precies besparen door je huis goed te isoleren? In dit artikel bekijken we de voordelen van verschillende isolatiemaatregelen en hoe BouwMeesters je hierbij kan helpen.

Hoeveel bespaar je met dakisolatie?

Dakisolatie is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Warme lucht stijgt op en verlaat je huis via het dak als het niet goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd dak kan je jaarlijks tot wel € 800 besparen op je energiefactuur. Bovendien zorgt dakisolatie voor een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer.

Er zijn verschillende soorten dakisolatie beschikbaar, waaronder glaswol, rotswol en PIR-platen. Elk type isolatiemateriaal heeft zijn eigen voordelen en isolatiewaarde. Glaswol is bijvoorbeeld zeer effectief en relatief goedkoop, terwijl PIR-platen dunner zijn en toch een hoge isolatiewaarde bieden. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van je budget en de specifieke kenmerken van je dak.

Hoeveel bespaar je met spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur gevuld met isolatiemateriaal. Dit voorkomt dat warmte verloren gaat via de muren. Spouwmuurisolatie kan je tot € 800 per jaar besparen. De kosten van spouwmuurisolatie hangen af van meerdere factoren, zoals het type woning en het gebruikte isolatiemateriaal. Daarnaast verhoogt spouwmuurisolatie het comfort in huis door koude muren en tocht te verminderen.

Het proces van spouwmuurisolatie is vrij eenvoudig en kan vaak binnen één dag worden uitgevoerd. Een professional boort kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur en spuit vervolgens isolatiemateriaal, zoals EPS-parels of minerale wol, in de spouw. Na het vullen worden de gaatjes weer netjes dichtgemaakt. Het resultaat is direct merkbaar in de vorm van een aangenamere binnentemperatuur en een lagere energiefactuur.

Hoeveel bespaar je met vloerisolatie?

Vloerisolatie is een andere effectieve maatregel om energie te besparen. Het isoleren van de vloer voorkomt dat koude lucht en vocht vanuit de kruipruimte je woning binnendringen. Hierdoor blijft de vloer warmer aanvoelen, wat bijdraagt aan het wooncomfort. Vloerisolatie kan je gemiddeld € 260 per jaar besparen op je energiefactuur. De kosten voor vloerisolatie hangen af van meerdere factoren, zoals het type vloer en de toegankelijkheid van de kruipruimte.

Vloerisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van het type vloer en de toegankelijkheid van de kruipruimte. Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van isolatieplaten tegen de onderkant van de vloer. Dit kan gedaan worden met materialen zoals EPS, PUR-schuim of glaswol. Een andere methode is het vullen van de kruipruimte met isolatiechips of -parels, wat vooral handig is bij moeilijk toegankelijke kruipruimtes.

Hoeveel bespaar je met buitenmuurisolatie?

Buitenmuurisolatie is een ingrijpendere maatregel dan spouwmuurisolatie, maar kan aanzienlijke besparingen opleveren. Door de buitenmuren van je huis te isoleren, voorkom je dat warmte verloren gaat en zorg je voor een constant binnenklimaat. Buitenmuurisolatie kan je jaarlijks tot € 1.200 besparen op je energiefactuur, afhankelijk van de grootte van je woning en het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. De kosten voor buitenmuurisolatie hangen af van meerdere factoren, zoals de oppervlakte van de muren en het gekozen isolatiemateriaal.

Er zijn twee hoofdmethoden voor buitenmuurisolatie: isoleren aan de buitenzijde van de muur of aan de binnenzijde. Isolatie aan de buitenzijde wordt meestal uitgevoerd door isolatieplaten aan te brengen op de buitenmuren, die vervolgens worden afgewerkt met een beschermende laag zoals pleisterwerk of gevelbekleding. Deze methode is zeer effectief maar kan kostbaar zijn.

Hoeveel bespaar je met ramen vervangen?

Het vervangen van enkel glas door HR++ of driedubbel glas kan ook aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Enkel glas isoleert slecht en laat veel warmte ontsnappen, terwijl HR++ en driedubbel glas een speciale coating hebben die warmte binnenhoudt en kou buiten. Het vervangen van enkel glas door HR++ glas kan je jaarlijks tot € 370 besparen op je energiefactuur. De kosten voor het vervangen van ramen hangen af van meerdere factoren, zoals het aantal ramen en de grootte ervan.

Naast de besparing op de energiefactuur biedt HR++ of driedubbel glas ook andere voordelen. Het verhoogt het comfort in huis doordat het warmteverlies vermindert en geluid van buiten dempt. Bovendien draagt het bij aan de waarde van je woning, wat gunstig kan zijn bij een eventuele verkoop.

BouwMeesters helpt je besparen

Bij BouwMeesters begrijpen we dat elke woning anders is en daarom bieden wij maatwerk aan. Onze experts komen langs voor een grondige inspectie en geven je een persoonlijk advies over welke isolatiemaatregelen voor jouw huis het meeste rendement opleveren. We berekenen de mogelijke besparing en de terugverdientijd van de isolatie, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Neem contact op met ons via telefoonnummer 0471 76 18 40 of stuur een e-mail naar info@bouw-meesters.be voor meer informatie en een vrijblijvende offerte van een erkende aannemer uit Antwerpen.

Onze diensten omvatten:

  • Dakisolatie: Wij zorgen voor een efficiënte isolatie van je dak, ongeacht het type dak en de huidige staat van isolatie.
  • Spouwmuurisolatie: Onze specialisten vullen de spouwmuren met het beste isolatiemateriaal, snel en zonder rommel.
  • Vloerisolatie: Wij isoleren je vloer voor een warmer huis en lagere energiekosten.
  • Buitenmuurisolatie: Voor een grondige aanpak en maximale besparing zorgen wij voor de isolatie van je buitenmuren.
  • Vervangen van ramen: Wij plaatsen HR++ of driedubbel glas voor een optimale isolatie en meer wooncomfort.

Veelgestelde vragen - Hoeveel bespaar je met isolatie?

Hoeveel kost het om mijn dak te isoleren?

De kosten voor dakisolatie variëren afhankelijk van het type dak en het gebruikte isolatiemateriaal. Dit hangt af van meerdere factoren, zoals de grootte van het dak en het gekozen materiaal. Neem contact op voor een specifieke prijsopgave.

Wat is spouwmuurisolatie en hoeveel bespaar ik ermee?

Spouwmuurisolatie houdt in dat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor bespaar je tot € 800 per jaar op je energiefactuur. De kosten voor deze isolatie hangen af van meerdere factoren, zoals het type woning en het gebruikte isolatiemateriaal.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering in isolatie heb terugverdiend?

De terugverdientijd hangt af van de soort isolatie en de energiekosten, maar gemiddeld verdien je de investering in dakisolatie binnen vijf jaar terug en spouwmuurisolatie binnen drie jaar.


Kan ik zelf mijn huis isoleren?

Hoewel het mogelijk is om zelf isolatie aan te brengen, raden we aan om dit door professionals te laten doen. Zo weet je zeker dat de isolatie correct wordt aangebracht en optimaal rendement oplevert. BouwMeesters biedt deskundig advies en professionele installatie om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je investering haalt.

Kan BouwMeesters helpen met isolatie?

Neem vandaag nog contact op met BouwMeesters voor een afspraak en ontdek hoeveel je kunt besparen met goede isolatie. Bel 0471 76 18 40 of mail naar info@bouw-meesters.be.

Contacteer ons

Vragen over "Hoeveel bespaar je met isolatie"? Stuur ons een berichtje en we laten zo snel mogelijk iets weten
info@bouw-meesters.be+32 471 76 18 40