Hoeveel bespaar je met vloerverwarming?

Veel mensen overwegen vloerverwarming, maar het is vaak onduidelijk wat het oplevert of hoeveel je ermee bespaart.

Deze verwarmingstechniek wordt steeds populairder in zowel nieuwbouwwoningen als gerenoveerde huizen. Maar hoeveel gas kun je werkelijk besparen en is het de investering waard? Wij vertellen je er graag meer over!

Is vloerverwarming zuiniger dan radiatoren?

Ja, vloerverwarming is doorgaans zuiniger dan radiatoren. Dit komt omdat vloerverwarming een gelijkmatige warmteverdeling biedt door de hele ruimte, waardoor de temperatuur lager kan worden ingesteld terwijl je toch een comfortabel binnenklimaat behoudt. Radiatoren hebben vaak heet water nodig (tot wel 75-80 graden Celsius), terwijl vloerverwarming efficiënter werkt met lagere temperaturen (rond de 30-40 graden Celsius). Dit betekent dat je minder energie verbruikt om hetzelfde comfort te bereiken.

Waarom is vloerverwarming zuiniger?

Vloerverwarming werkt efficiënter door de manier waarop warmte wordt verspreid. Het verwarmt niet alleen de lucht, maar ook de objecten en oppervlakken in de kamer, waardoor je minder warmteverlies en koude plekken hebt. Bovendien zorgt de lagere watertemperatuur ervoor dat je verwarmingsketel minder hard hoeft te werken, wat leidt tot minder gasverbruik. Een goed geïsoleerde woning kan deze voordelen nog verder vergroten.

Hoeveel kun je precies besparen met vloerverwarming?

De exacte besparing hangt van verschillende factoren af. Laten we enkele van deze factoren en hun impact op je besparing nader bekijken.

Isolatie van de woning

De mate van isolatie in je woning speelt een cruciale rol. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte beter vast, waardoor je minder hoeft te stoken. Dit betekent dat de besparing met vloerverwarming in een goed geïsoleerd huis aanzienlijk hoger kan zijn dan in een slecht geïsoleerd huis. In een goed geïsoleerde rijwoning kan de besparing oplopen tot wel 15% op de energierekening. Dit komt neer op ongeveer 200 tot 300 euro per jaar.

Type vloerverwarming

Er zijn verschillende systemen voor vloerverwarming, zoals elektrische vloerverwarming, natbouw- en droogbouwsystemen. Het type systeem kan invloed hebben op de efficiëntie. Natbouwsystemen, waarbij de leidingen in een dekvloer worden gelegd, hebben over het algemeen een betere warmtegeleiding dan droogbouwsystemen, die op de bestaande vloer worden gelegd. Dit kan leiden tot extra besparingen.

Verwarmingsbron

De keuze van je verwarmingsbron is ook belangrijk. Vloerverwarming kan worden gecombineerd met verschillende verwarmingsbronnen zoals een traditionele ketel, warmtepomp of stadsverwarming. Warmtepompen werken bijzonder efficiënt met vloerverwarming omdat ze lage temperaturen gebruiken, wat de energiekosten verder kan verlagen. Bij gebruik van een warmtepomp kan de besparing zelfs hoger zijn dan de genoemde 15%.

Gebruiksgewoonten

Hoe je de vloerverwarming gebruikt, beïnvloedt ook de besparing. Als je de temperatuur 's nachts of bij afwezigheid verlaagt, bespaar je meer energie. Moderne thermostaten met slimme technologie kunnen helpen de verwarming optimaal te regelen en nog meer energie te besparen.

Energietarieven

De daadwerkelijke besparing in euro's hangt ook af van de actuele energietarieven. Bij hogere gasprijzen is de financiële besparing groter. Daarom is het handig om regelmatig de tarieven te controleren en eventueel over te stappen naar een voordeligere energieleverancier.

Dus, hoeveel kun je besparen met vloerverwarming?

Samenvattend kan de besparing door vloerverwarming variëren van 10% tot 15% op de energierekening, wat kan oplopen tot enkele honderden euro's per jaar. De investering in vloerverwarming kan hierdoor vaak binnen enkele jaren worden terugverdiend, vooral bij stijgende energieprijzen en goede isolatie van de woning.

Laat Bouwmeesters je helpen met het aanleggen van vloerverwarming

Het is duidelijk dat vloerverwarming een efficiënte en comfortabele manier van verwarmen biedt, die bovendien bijdraagt aan een lagere energierekening. Wil je meer weten of direct een offerte aanvragen? Neem contact op met Bouwmeesters. Wij helpen je graag verder en zorgen voor een professionele installatie. Bel ons op 0471761840 of stuur een e-mail naar info@bouw-meesters.be.

Bij Bouwmeesters begrijpen we dat elke woning uniek is en dat de beste verwarmingsoplossing afhangt van jouw situatie. Daarom bieden we maatwerkadvies en een professionele installatie die voldoet aan de hoogste normen. Onze ervaren installateurs zorgen ervoor dat je vloerverwarming efficiënt en effectief werkt, zodat je optimaal kunt besparen op je energiekosten.

Veelgestelde vragen over energie besparen met vloerverwarming

Kan vloerverwarming in elke woning worden geïnstalleerd?

Ja, vloerverwarming kan in de meeste woningen worden geïnstalleerd, zowel in nieuwbouw als bij renovaties. Het is echter belangrijk om te kijken naar de structuur van je vloer en de isolatie. Bij twijfel kun je het beste advies inwinnen bij een specialist.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

Hoewel vloerverwarming veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen. De installatie is kostbaar en ingrijpend, en het duurt langer voordat een ruimte is opgewarmd in vergelijking met radiatoren. Daarnaast is het belangrijk om de juiste vloerbedekking te kiezen die geschikt is voor vloerverwarming.

Hoe lang duurt de installatie van vloerverwarming?

De installatie van vloerverwarming kan variëren afhankelijk van de grootte van de woning en het type systeem. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot een week. Voor een nauwkeurige schatting is het verstandig om een offerte aan te vragen.

Is vloerverwarming geschikt voor alle vloertypes?

Niet alle vloertypes zijn geschikt voor vloerverwarming. Houten vloeren kunnen bijvoorbeeld uitzetten of krimpen door de warmte. Het is belangrijk om te kiezen voor een vloerbedekking die goed samengaat met vloerverwarming, zoals tegels, laminaat of speciaal geschikt parket.

Kan BouwMeesters mij vrijblijvend adviseren?

Jazeker, wij staan klaar om jou te adviseren! Telefonisch kan je ons bereiken via 0471761840 of per mail zijn we te bereiken via info@bouw-meesters.be.

Contacteer ons

Vragen over "Hoeveel bespaar je met vloerverwarming? "? Stuur ons een berichtje en we laten zo snel mogelijk iets weten
info@bouw-meesters.be+32 471 76 18 40